Leren programmeren

Programmeren kan erg nuttig zijn, maar vooral ook gewoon erg leuk. Hoewel er goed werk te vinden is met programmeer skills, zoals bijvoorbeeld als back end ontwikkelaar, of als full stack developer, is het ook gewoon een bezigheid die erg leuk kan zijn en die best wat mensen gewoon als amateur doen.

Waar te leren?

Het internet is je grote vriend bij programmeren. Om te leren programmeren zijn er vele websites die je cursussen aanbieden. Een bekende is bijvoorbeeld code academy, waar voor een aantal talen een interactieve cursus wordt aangeboden. Daarbij kan je (gratis) dus een les volgen die bestaat uit tekst die je kan lezen, of een video die je kan afspelen en ondertussen kan je in de browser, of in software die je hebt gedownload mee doen en zo leren programmeren aan de hand van steeds moeilijker wordende opdrachten. Maar ook zijn er op Youtube vele duizenden video’s die gaan over programmeren leren, die precies uitleggen hoe bepaalde dingen moeten en ook daarmee kan je leren hoe je moet programmeren.

Programmeren op school

Steeds meer scholen leren kinderen hoe ze moeten programmeren. Hoewel er op de basisschool nog

wel een iets gedaan wordt met versimpeld programmeren zoals Scratch, wordt op middelbare scholen steeds vaker ook het vak informatica gegeven. Daar leren leerlingen de basis van programmeren en krijgen ze ook steeds ingewikkeldere opdrachten, waarbij ze vaak aan het eind een simpele website in elkaar kunnen zetten. Niet alleen zijn dit handige skills om te hebben, het is ook een manier van denken die erg goed is om te oefenen. Het gaat om regels leren en op basis daarvan zelf dingen gaan bouwen.

Opleidingen

Natuurlijk kan je ook een opleiding doen tot programmeur. Of misschien niet persé tot programmeur, maar misschien wel iemand die programmeren gebruikt bij zijn werk. Programmeren is natuurlijk op erg veel toe te passen. Zo zijn er veel programmeurs te vinden in de video game industrie, maar eigenlijk alles waarvoor software nodig is zit een programmeur achter. Denk ook aan velden als kunstmatige intelligentie, wat een steeds belangrijkere rol in onze samenleving krijgt. Dit vormt de basis voor bijvoorbeeld het maken van dienstregelingen van de NS, maar ook voor het leerproces van zelfrijdende auto’s, of algoritmes van tech giganten. Op enorm veel plekken zijn er programmeurs nodig en het leren programmeren kan dus op allerlei verschillende manieren lonen in allerlei verschillende velden waar software nodig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.