3 voordelen van een baan als koerier

Veel onderweg

Een koerier is iemand die pakketjes, post of andere dingen rondbrengt in opdracht van een bedrijf. Als een bedrijf iets met spoed ergens wil bezorgen wordt er vaak een koerier ingehuurd. De laatste jaren is het aantal koeriers flink toegenomen. Dat komt door de opkomende internetmarkt.

Het spreekt dus voor zich dat een koerier veel onderweg is, en daar moet je van houden. Als je het niet erg vindt om te rijden en verantwoordelijkheid te hebben, is een baan als koerier misschien wel wat voor jou. Die taken die je moet uitvoeren zijn niet heel lastig, maar je moet wel een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Soms krijg je te maken met dure en exclusieve pakketjes, daar moet je wel mee om kunnen gaan. Naast die dingen moet je punctueel zijn en kunnen plannen. Aan een bezorger die elke keer te laat heeft niemand iets.

Wat veel koeriers vergeten is dat het bezorgmoment een belangrijk punt is in de klantervaring. Je moet dus netjes gekleed zijn en netjes met de klanten kunnen omgaan. Als je een product besteld via een webwinkel en alles wordt snel verzonden, en de bezorger is onaardig en niet klantvriendelijk, dan heeft de klant een negatieve ervaring bij die webwinkel.

Afwisselend beroep

Als je opzoek bent naar een afwisselende baan ben je bij koerier zijn op het goede adres. Iedere dag is namelijk anders. De ene dag zal je in Tilburg werken en de andere dag in Groningen. Zoals genoemd vraagt dat wel wat planvermogen. Maar als je die eigenschappen hebt heb je een enorm afwisselende baan waar je met veel plezier je werkzaamheden zal uitvoeren.

Er staan ongeveer 6.000 vacatures open als koerier. Dus als je op een vacature voor een koerier gaat solliciteren is er genoeg keuze. Bij die vacatures staan ook nachtkoerier vacatures. Hou je van afwisselende werktijden? Dan is dat misschien wel wat voor jou. Vaak krijg je op uren bij de normale werktijden ook nog eens een bonus. Daarbij komt dat je overdag vaak vrij bent, dus dan heb je tijd voor je eigen zaken.

Veel zelfstandigheid

Als koerier krijg je veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Daar moet je mee om kunnen gaan. Als je voor een dichte deur staat of tegen een ander probleem aanloopt zal je daarop moeten anticiperen. Je moet dan dus zelfstandig naar oplossingen zoeken, dat vraagt om oplossingsgericht denken.

Een koerier is vaak de hele dag onderweg, daar zit ook een stuk zelfstandigheid bij. Vaak mag je zelf weten wanneer je pauze houdt, en hoelang. Er is namelijk niemand die dat controleert. Hoe ga je daar mee om? Pak je elke keer teveel pauze omdat er toch niemand is die er op let? Of ga je goed met de tijd om die je krijgt en probeer je een stap extra te zetten? Dat zijn dingen waar je als koerier mee te maken krijgt, en mee moet kunnen dealen.

Maar hoe ziet de toekomst van de koerier eruit? De laatste jaren is zoals genoemd het aantal koeriers explosief gestegen, maar blijft dat zo? Het beroep koerier is een beroep dat door de ook opkomende robotisering in gevaar komt. Er is kans van 69% dat de werkzaamheden van een koerier overgenomen worden door een robot. Dat is relatief gezien een grote percentage. Die 69% is berekent over een periode van 20 jaar.

Is het dus wel verstandig om een koerier te worden? Als je op de lange termijn gaat kijken niet. De kans dat jouw functie gerobotiseerd gaat worden is zeer groot. Maar op de korte termijn wel. Waarom? Een baan als koerier kan een goede opstap zijn naar een andere baan in de logistiek. Dus zie je je functie niet als einddoel, maar als tussenstap? Dan is koerier worden geen gek idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.