Verklaring Omtrent gedrag (VOG) wordt steeds belangrijker bij banen

Dat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt gevraagd wanneer je gaat solliciteren voor een baan dat weten we allemaal wel. Dit geldt niet alleen wanneer je met kwetsbare personen of vertrouwelijke gegevens werkt. De laatste jaren worden sollicitanten steeds meer gescreend door werkgevers. Het hebben van een VOG wordt dus van steeds groter belang. Wanneer je niet in aanmerking komt voor een VOG is de kans dus groot dat je in de problemen komt.

Erik wordt afgewezen op sollicitaties, omdat hij geen VOG kan krijgen

Om te beginnen volgt hier een klein voorbeeldje van iemand die geen VOG meer kan krijgen. Erik is nu 35 jaar oud en woonde in zijn studententijd in Utrecht. Hier kocht Erik na een avondje stappen een gestolen fiets van een zwerver. Dit deed hij omdat al zijn vrienden dit ook regelmatig deden en hem vertelden dat er niks mis kon gaan. Erik werd hier op betrapt en mocht vervolgens een boete betalen van 250 euro. Hiermee was de zaak gesloten, Erik heeft netjes de boete betaald en wiste deze gebeurtenis uit zijn geheugen. Na de studietijd van Eric waarin hij netjes zijn studie heeft afgerond is hij op zoek naar een nieuwe baan. Erik heeft nu moeite met het vinden van een baan omdat hij geen VOG gedrag meer kan krijgen. Keer op keer wordt hij afgewezen op sollicitaties.

Veel mensen zitten in dezelfde situatie als Erik. Dit komt omdat steeds meer werkgevers een screening doen voordat ze iemand in dienst nemen. Door soms zeer kleine foutjes komen mensen al niet meer aan een baan. Stel je nu eens voor dat je rechten hebt gestudeerd en wilt werken in de juridische sector. Veel van de banen waar je dan voor gaat solliciteren vereisen een VOG.

VOG is daarentegen een handig middel voor de werkgever

Hoewel het verhaal van Erik schrijnend is, hebben veel werkgevers baat bij de VOG van de overheid. Er zullen natuurlijk altijd een paar gevallen zijn van mensen die geen VOG krijgen, maar dat de reden hiervan discutabel is. Werkgevers zijn vaak verplicht om een VOG aan te vragen of doen dit vrijwillig bij Dienst Justis. Voor een aanvraag dien je als werkgever in te loggen met eHerkenning. Aan dit eHerkenningsmiddel zitten kosten verbonden, en je kunt eHerkenning aanvragen bij één van de zes leveranciers. Als je de VOG aanvraag via eHerkenning start, kost dit tussen de € 30 en de €35. Er is ook een mogelijkheid als werkgever om dit via de gemeente aan te vragen, dan betaal je tussen de € 40 en de €45.

Leave a Reply

Your email address will not be published.