Opleiden is een vak apart

Of het nu gaat om opleiden binnen een schoolomgeving, of binnen een bedrijf; opleiden blijft een vak dat je vaak onderschat. De theorie wordt regelmatig bijgewerkt, voordat de leerlingen ermee aan de slag gaan. Maar hoe zit dat eigenlijk met de vaardigheden voor praktijkleren? In de afgelopen tientallen jaren zie je een duidelijke verschuiving van bijna puur theoretische en inhoudelijke handelingen naar veel meer praktisch en mensgericht werken. Praktijkleren is daarom een logisch gevolg en stelt je als leerling of bedrijf in staat om hieraan een bijdrage te leveren.

Praktijkleren nader bekeken

Als je als begeleider of beoordelaar van praktijkleren goed wil functioneren, heb je een deel talent en een deel opleiding nodig. Talent kun je in meer of mindere mate hebben. Je interesse in de mens, hoe hij of zij zich ontwikkeld en de manieren waarop je dit kunt bevorderen zijn hoofdelementen. En hiermee komen direct jouw vaardigheden om de hoek kijken. Je dient met iemand van een andere leeftijd, vaak uit een andere cultuur, op een andere manier of op een ander niveau te kunnen communiceren. Je wilt zinvolle feedback geven, tijdig bijsturen en kunnen inschatten of iemand aan de eindkwalificatie voldoet voor de beoordeling. Dat zijn niet altijd de makkelijkste vaardigheden. Je passie voor het vak deel je, maar nu?

Praktijkbegeleiders opleiden

Een goede opleiding gaat je helpen in je rol als begeleider en beoordelaar. Je hoeft het wiel niet meer alleen uit te vinden en je krijgt handvatten bij je persoonlijke ontwikkeling tot coach en assessor binnen je vakgebied. Allerlei competenties ga je bijwerken, om zo de begeleiding van een leerling in de praktijk tot een goed eind te kunnen brengen. Met vertrouwen en plezier draag je bij aan het opleiden van toekomstige vakspecialisten. En met dit doel in je achterhoofd zit je zelf weer voor eventjes in de schoolbanken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.