Een stap vooruit met een virtual data center

Een virtual data center vormt de digitale versie van een fysiek datacentrum. Voor veel ondernemingen heeft een virtual data center (VDC) diverse voordelen ten opzichte van een fysiek eigen serverpark. Met onder meer een kostenbesparing en meer gebruiksgemak stappen daarom steeds meer ondernemingen over op een VDC.

Een VDC ten opzichte van lokaal

Een VDC is in feite niets anders dan de cloudversie van een lokaal, fysiek serverpark met hierop een IT-omgeving van de onderneming. Ook een VDC is een gesloten omgeving die gebruikt kan worden door de onderneming, maar het gebruiksgemak is groter en de kosten lager.

Een VDC wordt geïnstalleerd door een gespecialiseerd bedrijf in de cloud, zoals Data Comfort. Dit betekent dat een VDC in feite op meerdere servers/datacentrums aanwezig kan zijn. Hier merk je als ondernemer niets van: de capaciteit is zeer eenvoudig uit te breiden, evenals de bandbreedte.

Juist dit gemak in uitbreiden maakt een VDC aantrekkelijk. Ook liggen de kosten lager, omdat er geen grote investeringen gemaakt hoeven te worden voor de installatie van nieuwe servers. Afhankelijk van het type onderneming, is er minder mankracht nodig voor het IT-team.

Makkelijker samenwerken, zelfde veiligheid

Hoewel de cloud tegenwoordig een bedenkelijke naam heeft vanwege hackgevallen in de media, is een VDC erg veilig. Gevallen waarin beroemdheden gehackt worden op hun cloud hebben met name te maken met phishing, waarbij de bekende persoon onbewust inloggegevens heeft achtergelaten bij een hacker.

Een VDC is echter bijzonder veilig en niet zelden zelfs veiliger dan een fysiek serverpark, omdat de verantwoordelijke organisatie een eigen team heeft dat zich inzet voor de optimale beveiliging van het VDC.

Samenwerken is bovendien eenvoudig, omdat de omgeving op afstand bereikt kan worden via een beveiligde verbinding. Doorgaans is dit makkelijker dan de VPN-verbinding die vaak gebruikt wordt om lokale servers bij een onderneming te bereiken.

Een VDC is doorgaans beter betaalbaar voor kleine of middelkleine organisaties dan een eigen serverpark.

Leave a Reply

Your email address will not be published.