Werken in de juridische sector

Het recht is een eeuwenoud beroep wat nog steeds in grote mate wordt beoefend. Ieder bedrijf heeft wel een jurist nodig voor de juridische problemen die zich zo nu en dan laten zien. Na 3 jaar of langer te hebben gebuffeld voor je bachelor en je master te hebben afgerond mag je jezelf meester in de rechten noemen. Een titel die inmiddels vele mensen voor hun naam mogen zetten, het is dan ook rechtsgeleerdheid die in de top 10 van populaire studies in Nederland staat. Maar wat houdt het nou precies in als je werkzaam bent in de juridische sector? Hoe ziet je dag er uit?

Overleggen

Met een baan als juridisch medewerker begint elke maandagochtend met een overleg waarbij iedereen aanwezig is. Even elkaar updaten over de zaken die momenteel lopen, zodat je als collega’s op de hoogte blijven van elkaars activiteiten en elkaar natuurlijk kunnen helpen. Door deze manier van werken krijgen cliënten alle kennis wat het advocatenkantoor rijk is.

Modern verkeer

Het meeste gaat via de mail maar sommige stukken worden nog steeds via de post of fax verstuurd. De meeste advocaten hebben hun eigen secretaresse die veel werk uit handen neemt, waardoor jouw werk veel efficiënter en sneller gaat. Secretaresses werken stukken van dossiers uit en houden je taken bij. Daarnaast zijn telefoontjes plegen de hele dag door belangrijk

Zittingen

Op naar de rechtbank. Een kort geding of een lange zit. Je hebt je uiteraard al goed voorbereid maar je leest de documenten nog even goed door. Met de voorbereiding van een zaak komt natuurlijk weer die wettenbundel te pas en ken je alle bewijsstukken van voor tot achter. Van te voren spreek je ruim af met de cliënt. Even een kopje koffie samen en de laatste dingen door bespreken. De zitting ging goed en over 2 a 3 weken horen jullie het vonnis.

Suits?

Helaas is het werken in de juridische sector niet altijd zo exiting als het leven van Harvey Specter en Mike Ross en worden quotes uit films niet constant gebruikt bij het voeren van een gesprek. Maar spannend, uitdagend en verrassend is het zeker. Elke zaak is anders. Niet alleen de situatie waar het geding over gaat maar ook de mensen die er achter zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.